אפליקציות להקראה בעברית
הפוסט מציג את מגוון האפשרויות הקיימות היום להקראה עבור ילדים/מתבגרים ומבוגרים עם דיסלקסיה או עם לקות ראיה כלשהי הנמנעים מקריאה, בשל כך. ההתייחסות תהיה לאפליקציות בעברית בלבד. העושר של אפליקציות באנגלית מאפשר למצא אותם בקלות בכל חנות אפליקציות תחת מילות החיפוש text to speech (TTS). בסיום ההיצג תוכלו גם לצפות במגוון האפשרויות להקלדה קולית.
מהי הפרעה ספציפית בקריאה (דיסלקסיה)?
הפרעה ספציפית בקריאה באה לידי ביטוי אצל ילדים/ מתבגרים / מבוגרים, בקשיים בדיוק הקריאה, איטיות בקריאה[1] [2] ומתוך כך בשטף קריאה ולכן יתקשו בהבנת הטקסט שקראו. אמנם רב האנשים עם הפרעה ספציפית בקריאה יקראו באופן לא מדויק, אולם קיימים גם קוראים המאופיינים בקריאה מדויקת (הקראה מדויקת של המילים)אך עדין קריאתם תהיה לא תקינה ותתבטא באיטיות, עיבוד איטי של הנקרא וגם קשיים בהבנת הטקסט [3]. כמו בכל לקות למידה יש פרופילים רבים וכל אחד יכול להיות מאופיין בלקות למידה נוספת (קומורבידיות), כגון קומובידיות עם לקות בחישובים (דיסקלקוליה) ו/או בקומורבידיות עם הפרעת קשב.
אפליקציות להקראה בעברית Text to Speech
עלמה רידר 2
האפליקציה עברה שינוי משמעותי בחדשים האחרונים. התווספו קולות אנושיים נעימים לאוזן וביכותכם לבחור ממגוון 4 קולות אנושים, (בצד הקולות הרובוטיים הישנים השל סיון וגלעד). ניתן להכנס אתה גם ממכשירי אייפון ואייפד (לא כאפליקציה אלא מתוך הספארי).
התכנה בתשלום. התשלום הוא כ 30 ש"ח לחודש (לעושים מנוי שנתי). לצורך השימוש בתוכנה יש צורך במנוי חדשי (לאחר התנסות קצרה ללא תשלום). לתוכנה יתרון בכך שניתן להוריד כל קובץ לקובץ קול mp3 ולהקשיב לו במהלך צעידה בפארק או נסיעה ברכב. בנוסף, בתוכנה יש מקום להקלדת טקסטים, כך שבמהלך ההקלדה או לאחריה, התוכנה יכולה לקרא את מה שכתבתם, לצורך הגהה.
כמו כלל אפליקציות ההקראה בעברית, הן מאפשרות לקרא כל טקסט (שאינו מסמך תמונה) . הדיוק בהקראה בעברית יהיה יחסית גבוה, אך יש עדין טעויות הקראה.
להלן הקישור עם ההסברים וקישור לתוכנה.
הקראה במערכות IOS ( אייפון ואייפד)- ללא תשלום
מערכת ה IOS באייפון ובאייפד מאפשרת הקראה של כל טקסט (שאינו טקסט תמונה)
ראו קישור להסבר ההגדרות לצורך הפעלת ההקראה במכשיר שלכם.
הקראה במחשב-הגדרות של ווינדוס windows 10 להקראה
עלמהפדיה: הקראת מסמכים בויקיפדיה -ללא תשלום
הוספת תוסף הכרום עלמהפדיה , יאפשר לקרא מסמכים בתוך הויקפדיה. ניתן להוסיף את התוסף ללא תשלום.
טקסים דיגיטליים והשמעת ספרים באודיו
הספריה הלאומית לעוורים ולבעלי לקויות למידה
בספריה הלאומית לעיוורים ולבעלי לקויות למידה תוכלו למצא ספרי לימוד, ספרי קריאה ואף עיתונים ומגזינים -כולם מוקראים, וכל זאת ללא תשלום לזכאים להיות מנויים בספריה.
הספריה פועלת בכפוף לחוק הנגשת יצירות לבעלי מוגבלויות ולכן אינה פתוחה לציבור הרחב. כדי להיות מנוי בספריה, על הפונה להימנות על אוכלוסיית אנשים עם מוגבלות, כפי שמגדיר חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, תשנ"ח-1998, ובדגש על לקות ראייה או קריאה. לצורך הרשמה יש להציג אישור רשמי שניתן על ידי בעל מקצוע מוסמך
באם קיים אבחון המעיד על לקות בקריאה או הפרעת קשב, יש אפשרות לשלוח אותו ולקבל אישור על מנוי ללא תשלום.
אפליקציית iCast אייקסט -ספרים קוליים
אפליקציית אייקסט מאפשרת השמעה קולית mp3 של ספרים מגוונים לכלל הגילאים. ההקראה נערכת ע"י אנשי מקצוע (הסופר/ת עצמו או שחקנ/ית) . ההקשבה לספרים מהנה מאוד, גם לאנשים המעוניינים לקרא בעת עשיית ספורט, נהיגה, נסיעה לחו"ל וכדומה.
ספר קול" – פרויקט ישראלי לספרי אודיו לתלמידי החינוך המיוחד
מטרת הפרויקט Israel Audiobooks Project היא לעודד ולהמריץ את השימוש בספרי אודיו עבור תלמידים המתקשים לקרוא. עד לרגע כתיבת פוסט זה הוקלטו כבר חמישה ספרים. ילדים הזכאים להשתמש בהקראה יקבלו סיסמה לכניסה להקראה.
הקראת התנ"ך -ללא תשלום
הקראת התנ"ך ניתנת במחשב ע"י תוכנת מקראנט לילדים או אתר 929 למבוגרים. בשני המקרים מדובר בהקראה ברורה ותוספות חשובות לפירוש הפרקים.
הקלדה קולית: כתיבה באמצעות דיבור
לסיום, אזכיר גם את האופציה של דיבור למחשב. בשלב זה ניתן לערוך הקלדה קולית בעברית למחשב רק באמצעות גוגלדוקס (באנגלית קיימת הקלדה קולית גם בוורד ובפאורפוינט). בנוסף ניתן לערוך הקלדה קולית גם באייפד או באנדרואיד.
המידע במאמר זה נכון לחודש פברואר 2020 . בכל יום יתכנו שינויים ועדכונים. במידה ויש מידע נוסף שאינו מוזכר כאן אשמח לקבל תגובות.
[1] שרייבר, ב. (2010). תפקודי תכנון וביצוע למידה של סטודנטים עם לקויות למידה עם וללא הפרעת קשב, הלומדים במוסדות להשכלה גבוהה. חיבור לשם קבלת התואר "דוקטור בפילוסופיה". אוניברסיטת חיפה.
[2] Moll, K., Göbel, S. M., Gooch, D., Landerl, K., & Snowling, M. J. (2016). Cognitive risk factors for specific learning disorder: Processing speed, temporal processing, and working memory. Journal of learning disabilities, 49(3), 272-281.
[3] לרנר, מ (2013). מעבר לפונולוגיה מבוגרים לקויי קריאה המדייקים במטלות הבוחנות מודעות פונמית: שכיחות ומאפיינים. חיבור לשם קבלת התואר "דוקטור בפילוסופיה". אוניברסיטת חיפה