הרגע האחרון זה השם השני שלי
הרגע אחרון- זה השם השני שלי
מה בין ניהול זמן, דחיינות לבין המרכז הניהולי במוח?
ד"ר בטי שרייבר
מאמר זה מבקש להסביר את הגורם לקושי באתחול ולהעלות את המודעות לכך שיכולת אתחול מטלה הנה תפקוד ניהולי מולד. המילה "דחינות" הינה מילה שיפוטית הטומנת בחובה האשמה כלפי הלוקים באמדן זמן ובאתחול בכך שהם עצלנים או מזלזלים. הם לא! הם זקוקים להבנה של הסביבה ולכלים נכונים לעקיפת הקושי.
האם במהלך לימודיכם, מצאתם את עצמכם מתכוונים להכין עבודה אך במקום זאת אתם עושים פעולות אחרות כגון גלישה בפייסבוק, צפייה בטלויזיה, הכנת ארוחת ערב ופתאום מבלי ששמתם לב הגיע הלילה והעבודה… אינה מוכנה?
האם אתה אוהב את עבודתך ואף מצטיין בה אולם, אינך מצליח להגיש דוחות בזמן?
האם קרה לכם שאתם מאחרים לעבודה באופן קבוע "רק ברבע שעה”?
באם כן, המאמר הזה מיועד לכם או לקרוביכם.
מהו הגורם לקשיים בניהול זמן ודחיינות?
המפתח ליכולת ניהול זמן מצויה במרכז הניהולי במוח הנקרא תפקודים ניהוליים. תיאורית התפקודים הניהוליים מונה כשבעה תפקודים מרכזיים המאפשרים לנו לארגן את סביבתנו ואת מחשבותינו, לתכנן תכניות ופרויקטים, לווסת רגשות, לשנות תכניות בהתאם לתנאים המזדמנים ועוד. התיאוריה הנה חדשנית ומתארת את תפקודי המוח המפותחים ביותר בקרב בני האדם.
ידוע היום שקיים קשר בין קושי בתפקודים ניהוליים ובין הפרעת קשב אולם לקות באחד או יותר מהתפקודים הניהוליים יכולה להתקיים גם ללא הפרעת קשב. בנוסף נמצא כי מנת משכל גבוהה אינה יכולה למנוע קושי בתפקודים ניהוליים ולעיתים אף להיפך.
מה מונע מאתנו להתחיל משימה?
במאמר זה אתייחס לאחד משבעת התפקודים הניהוליים: אתחול (Initialization).
אתחול הינו מונח המסביר את היכולת שלנו להתחיל לערוך פעולה כאשר החלטנו לעשות זאת. יכולת זו תאפשר לנו להגיש את המטלות בזמן שהקצבנו לכך. מה מונע מאנשים עם לקות ביכולת האתחול, להתחיל להכין את המטלות להן הם נדרשים, כגון הגשת מטלה אקדמית, הכנת מצגת לישיבה, הכנת דוח מכירות חדשי, הכנת חומר לקראת פגישה וכדומה? באם תשאלו אותם תבינו שהם חדורי מוטיבציה להכין מטלות אלו ובמהלך היום הם יחשבו על כך ויכוונו את עצמם לקראת העשיה ובכל זאת, ברגע שעליהם להתחיל ולעבוד על המטלה- תחושה כלשהי מונעת מהם לעשות זאת.
אומדן זמן הוא הגורם ליכולת לאתחל רצף של פעולות. יכולת באומדן זמן מאפשרת לכל אחד מאתנו להעריך כמה זמן יקח לו לבצע פעולה מסוימת מהפשוטה ביותר, כגון הכנת ארוחת בוקר, ועד מורכבת יותר כמו הגשת דוחות מורכבים. באופן כללי יש לבני האדם שעון זמן פנימי המאפשר להם לאמוד את הזמנים ולדעת כיצד לנהל רצף של פעולות באופן יעיל תוך כדי שליטה בלוחות הזמנים.
קושי באומדן זמן היא הגורם לדחיינות.
קושי באומדן זמן הוא הגורם לקושי באתחול. כאשר השעון הפנימי "מקולקל", אין לנו יכולת לדעת כמה זמן יקח לנו לערוך פעולה כלשהי. מי מאתנו היה מוכן להתחיל מטלה כלשהי באם הוא אינו יודע מראש מתי הוא יסיים אותה? "הדקה התשעים" מהווה אילוץ לתחושה קונקרטית של לוחות הזמנים מוקצבים ולכן רבים מבעלי הקושי באתחול, יכינו בסופו של דבר את המטלות "ברגע האחרון" יחד עם תחושת לחץ ויבטיחו לעצמם, שבפעם הבאה הם יתחילו לפעול בזמן.
מה יכול לסייע לנו לערוך שיפור ביכולת אמדן זמנים ובאתחול משימות בזמן ?
א. מודעות. הבנה של המקור לבעית ניהול זמנים או דחיינות כפי שפורט עד כה, השתתפות בסדנה המיועדת לכך המקנה מודעות וכלים להתמודדות.
ב. פרוסות קטנות ודקות. חלקו את המטלה לפרוסות קטנות או לחילופין, הקציבו לעצמכם מראש את הזמן לעריכת המטלה ועבדו על פי הזמן שהקצבתם, ללא קשר להספק.
ג. לרשום, לרשום לרשום. החלו לתעד את הזמן שלקח לכם לערוך כל פעולה- החל מהפשוטה ועד המורכבת. המודעות לכך והרישום של הזמנים יאפשר לפתח אצלכם שעון פנימי. הרישום יכול להיות באמצעות פנקס קטן או אפליקציה בטלפון החכם שלכם, כגון GOOGLE KEEP -אפליקציית חובה לכל אחד לצורך ארגון המשימות ותזכורות .
ד. שימוש בשעונים מגוונים- השתמשו על פי העדפתכם האישית בשעון עצר (אשר רץ קדימה) או סטופר (אשר רץ אחורה) או בשעון דובר (אשר קורא את השעה) בעת מדידת זמני המטלה. ניתן להשתמש בשעונים המצויים על המחשב. לדוגמה : מתזמן המשימות Task timer
קישורים לעוד תוספי כרום למחשב שיכולים לסייע לכם לתזמן משימות ולערוך אותם
כדי להמנע מלבדוק הודעות בטלפון תוכלו להשתמש באפליקציית FOREST -היא יעילה ומשעשעת -טובה גם לילדים . באפליקציה תגדירו את הזמן שאתם מתחייבים לא להכנס לטלפון , באם עמדתם בכך סייעתם לטבע וגדלתם שיח ובכל פעם כזאת השיח יגדל לכדי עץ (30 דקות גדלתם עץ) אם נכנסתם לטלפון, למרות שהגדרתם אחרת, הוא יספר לכם שמנעתם את עזרתכם ליערות הגשם. האפליקציה נמצאת גם במחשב כתוסף כרום וניתן להשתמש בה כדי למנוע כניסה לאתרים ספציפיים שאתם גולשים אליהם מבלי לשים לב.
בהצלחה
ספרו לי אם המאמר סייע לכם כאן או שלחו לי הודעה לדף הפייסבוק שלי "יש לך פוטנציאל אבללל…"