אפליקציות אִימּוּן לרְכִישַׁת הַקְּרִיאָה

"עד חנוכה הוא יקרא"…

בעבר היה מקובל לחשוב שהוראת הקריאה בכיתות א' מסתימת בחנוכה, היום ברור שהשונות בכיתה היא במנעד כל כך רחב כך שמלאכת הוראת הקריאה מגוונת מילד/ה לילד/ה. בכיתה המורים פוגשים בילדים שהגיעו לכיתה א' עם מיומנויות קריאה שנרכשו על ידם באופן עצמאי, בצד ילדים שיכולת רכישת הקריאה אצלם מתעכבת וזאת למרות יכולות אינטלקטואליות תקינות ואף לעיתים, גבוהות מהממוצע[1].

היכולת לאמן ילדים ללימוד קריאה בכיף ובהנאה מאוד חשובה. בניגוד לעבר, יש אפשרות כיום לאפשר לילדים להתאמן על רכישת הקריאה באמצעות אפליקציות מגוונות. אימון מוחי דורש חזרה יום יומית על הפעילות הנרכשת ובאם מדובר בחווית למידה מהנה, ההטמעה תהיה מהירה ויעילה יותר. אין צורך באימון ממושך מול המסך אלא באימון של כרבע שעה פעם או פעמיים ביום תוך אפשרות לגיוון המשחק, בין האפליקציות השונות (זאת כמובן בצד הלמידה האינטנסיבית יותר בבית הספר).

האפליקציות הקימות היום נגישות (רובן חינמיות או בתוספת תשלום נמוך) ומאפשרות משוב מהיר על תגובות נכונות של הילד/ה. אמנם בעברית עדין יש מגוון מוגבל של אפליקציות איכותיות אך אלו שכבר קימות מהנות ונעימות למשחק.

בצד זאת, כפי שהזכרתי, חשובה מאוד האוירה שנלווית לעבודה עם האפליקציות. ככל שהאוירה תאפשר אינטראקציה מהנה ומלווה בהומור והנאה עם מבוגר/ת אהוב/ה (מורה/הורה/סבא/סבתא)- כך החיבור הרגשי לקריאה יהיה טוב ונכון לאורך שנים רבות.  ניתן לפחות חלק מהזמן לשבת עם הילד ליהנות יחד אתו במשחקי האפליקציות.

חשוב לזכור שנוכחות המבוגר חשובה גם לצורך בקרה על איכותן. לא כל אפליקציה שקימת היא איכותית או מהנה, לכן חשוב לצפות ביחד עם הילד/ה במשחק הלמידה ולבחון את איכותו בעיניכם ובעינייו/בעיניה. אפליקציה שאינה איכותית, מכל סיבה שהיא, רצוי להסיר ולהשאיר רק את אלו שמשמעותיות מבחינת הילד/ה ואיכותיות בעיניכם.

בצד הכיף וההנאה החסרון של רב האפליקציות הן ה פרסומות שקופצות ומסתירות את המסך. יש אפליקציות שמאפשרות לרכוש אותן במחיר סמלי, ללא פרסומות ובגרסה מורחבת, כך שאם אהבתם את האפליקציה אין סיבה לא לרכוש את הגרסה המוצעת. יש לזכור שמפתחי האפליקציות אינם יכולים להתפרנס מאפליקציות בשפה העברית ולכן חשוב לעודד אותם להמשיך ולפתח אפליקציות איכותיות.  לכן, אם אהבתם אפליקציה מסוימת ואתם משתמשים בה, דרגו אותה בחנות האפליקציות, הדרוג שלכם מאפשר למפתחים קידום ושיתופה למשתמשים נוספים.

אפליקציות SHUBI שובי להוראת הקריאה

משחקים ללימוד קריאה וכתיבה. הרקע המעניין של מפתחי אפליקציות שובי מאפשר להיווכח שמדובר במפתחים איכותיים ומקצועיים (פסיכולוג קליני ומעצבת גרפית) שמשקיעים רבות באפליקציות שלהם. לאחרונה הם עדכנו את האפליקציות של שובי ואף רכזו את האפליקציות להוראת הקריאה והכתיבה במקום אחד.

App Store-  https://itunes.apple.com/il/app/id1135190119?l=iw
play store- https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.shubi.readwriteF

בהצלחה בכיתה א

אפליקציה למוכנות לכיתה א' שפותחה ע"י אשת חינוך, ליהי ג'ילט-סנטו , ואשר כוללת משחק אותיות, מילוי הוראות, חשבון ולאחרונה התווספה יכולת לאימון כתיבה (בתשלום). האפליקציה מאוד מאירת עיניים מבחינת העיצוב שלה אשר מתאים לילדים צעירים ומושך להשתמש בה.

App Store- https://itunes.apple.com/il/app/%D7%94%D7%9B%D7%A0%D7%94-%D7%9C%D7%9B%D7%99%D7%AA%D7%94-%D7%90%D7%9C%D7%A3/id1031899643?mt=8

play store- https://play.google.com/store/apps/details?id=io.cordova.FirstGradePrepApp

ממומי – מוכנות לכיתה א

אפליקציה איכותית לקידום מודעות פונולוגית. חשוב לאמן למודעות פונולוגית כבר בגיל הרך. גם אפליקציה זו פותחה ע"י אשת חינוך, רונית אורי פירסטטר ונראה  שממשיך בפיתוחה רונן זמיר.

האפליקציה כוללת מספר תחנות כאשר כל תחנה מטפלת בהיבט אחר של תהליך רכישת הקריאה: מספר מילים במשפט, חריזה, צליל פותח, פירוק ומיזוג צלילים וצליל סוגר.

האפליקציה התפתחה מאז הפעם הראשונה שנחשפתי אליה. היה משמח לחזור ולראות את מגוון המשחקים שהם צרפו. חלקם

App Store- https://itunes.apple.com/il/app/%D7%9E%D7%9E%D7%95%D7%9E%D7%99/id1030940476?mt=8

play store- https://play.google.com/store/apps/details?id=air.app.onecode.MiMaMo

פאזל א ב – משחקים חינוכיים בעברית לילדים – חיות אלף בית

הרכבת פאזל של חיות באופן מהנה על פי אותיות א' ב'. יש אפשרות לבחור ברמת קושי : החל מחשיפה לאותיות ללא הסדר שלהן במילה ועד הרכבת מילה על פי סדר האותיות. לחיצה על כל אות מאפשרת את השמעתה.

להלן קישור ל APPSTORE של האפליקציה 

אתר ג'ינג'ים

השארתי את ג'ינג'ים לסוף הרשימה, מאחר ומדובר בסביבת למידה אינטרנטית שניתן להכנס ולעבוד בה באמצעות המחשב הביתי (רצוי מחשב עם מסך מגע) וגם באמצעות האייפד.  ג'ינג'ים הוא מאגר ברשת הכולל מגוון רחב של פעילויות החל מפעוטות, גיל הרך וילדים שכבר קוראים. ניתן לקרא על המפתחת של האתר ולצפות במגוון הרחב של הפעילויות המיועדות גם לאוכלוסיית תלמידים עם צרכים ייחודיים.

בתחום המוכנות לקריאה וקריאה, המאגר כולל פעילויות לחיזוק מודעות פונולוגית, פעילויות לראשית הקריאה כתיבה, וסיפורים לראשית הקריאה בשילוב פעילויות הבנת הנקרא. קיים מגוון רחב יחסית של פעילויות בתחום זה, כאשר חלק מהפעילויות הן ללא תשלום (יש גרסת נסיון) אך חלק נרחב דורש הרשמה בתשלום עבור מנוי חדשי.
מוזמנים לקרא על המפתחת ועוד על סביבת הלמידה http://bettys.co.il/applications/gingim/

https://www.gingim.net

משחקים להכרת אותיות

בצד משחקי הקריאה אני מצרפת קישור למשחקים להכרת אותיות הא' ב' -מתוך האתר "טכנולוגיה באיזי"
בלחיצה על הקישור תוכלו לעבור לאתר ולמגוון אפליקציות נוספות

לסיום, יש להדגיש כי בחרתי באפליקציות היותר איכותיות לדעתי, יתכן ולא התיחסתי לאחרות כי לא נחשפתי אליהן, אשמח לקבל תגובות ועדכונים. בנוסף, התמקדתי באפליקציות שמאמנות לקריאה. בצד זאת ישנן אפליקציות להוראת הכתיבה בלבד, שאליהן גם לא התיחסתי בפוסט זה.

[1] ההשראה לפוסט זה מגיעה מילדה אחת אהובה שעונה לקריטריונים האלו: מוכשרת ביותר בתחומים מגוונים, אינטליגנטית ופקחית, קולטת ניואנסים רבים, אך מתמודדת בימים אלו עם רכישת הקריאה בכיתה א'.